Psihologija velikog prezimena

Kategorija: Psihopriča

ocekivanja

Većina ljudi misli da je osobama koje imaju uspešne roditelje zagarantovana blistava poslovna budućnost. Vrlo lako se smetne sa uma da je ovo odličan primer za mač sa dve oštrice. Ova tema ide i dalje od uverenja, postaje zabetonirana predrasuda: “Ma on/ona je uspešan jer ima uticajnu mamu/tatu…”.

Rekla bih da činjenica da neko ima ostvarene roditelje u poslu ima dve dobre, ali i barem i dve, tri loše strane. Da ne budem negativna, počeću sa dobrim. Uspešni roditelji nam mogu pomoći na dva načina. Mogu podeliti sa nama svoja znanja i iskustva u poslu. Posebno ako su imali trnovit put do zvezda. Oni nas mogu ohrabiriti da je sasvim moguće i u ovom vremenu i u našoj zemlji uspeti na pošten način. Znaju da, ako nam je nešto loše krenulo, ne znači da neće doći do vratolomnog preokreta. Znaju da ne treba da zaboravimo one koji su nam pomagali, da ne treba da postanemo arogantni. Druga dobra strana su kontakti koje imaju. Mnogi ovo zovu nepotizmom ili vezom. Ipak, ako mi posedujemo formalno i neformalno obrazovanje za neki posao ili poziciju, ali iz nekog razloga iskoristimo i određeno poznanstvo, ne možemo reći da je to pravo korišćenje veze. Sve u svemu, uspešni roditelji mogu nam mnogo pomoći.

Loše strane su one na koje slabo ko misli ili ih uopšte nisu ni svesni. Deca uspešnih roditelja i te kako jesu i mogu tešku muku mučiti sa tim. Prva loša strana je da gde god da se nađemo, u kom god poslu, mnogi će smatrati da smo tu dospeli samo zahvaljujući svojim roditeljima. Bez obzira na naše diplome, sertifikate, ambicije i predanost poslu. Ovo je posebno izraženo na početku karijere mlade osobe, potomka uspešnih roditelja. Oni startuju sa minusom. Druga loša strana odnosi se na očekivanja. Od deteta uspešnih roditelja često će se očekivati mnogo. To može da bude pravi teret na leđima osobe koja pokušava da uspe. Njeni uspesi ponekad neće biti dovoljno cenjeni u užoj i široj porodici jer se, zaboga, od deteta takvih roditelja očekuje više. Čak i kad postignu neke uspehe, često će ih nazivati nečijim ćerkama, sinovima, unucima i unukama. Deca uspešnih roditelja mogu se dugo nalaziti u senci svojih predaka. Pred toga, od dece iz ovakvih porodici neretko se očekuje da nastave roditeljsku karijeru u istoj ili sličnoj obasti. Na taj način pored predrasuda okruženja, ogromnih očekivanja porodice i bližnijih nameću se i ograničenja po pitanju izbora karijere.

rad

Dakle, kako se boriti sa tim? Prvo, treba biti svestan da će predrasuda o tome kako smo dobili neki posao ili poziciju uvek biti. Moramo naučiti i da očekujemo to i da živimo sa tim. Dalje, preporučljivo je minimizirati korišćenje kontakata svojih roditelja. Osim toga, poželjno je izbegavati pominjanje roditelja u poslovnom okruženju. Deca uspešnih roditelja moraju da ulože dodatni napor već na svom prvom poslu kako bi dokazali da su tu zbog svojih ličnih kvaliteta. Dakle, maksimalan trud, efikasnost, ažurnost i posvećenost, skromnost i dostupnost kolegama i nadređenima. Početak je težak, a za ovu decu vrlo klizav teren u svakom smislu.

Ja sam master psiholog obrazovanja. Završila sam master u prvom roku, sa samo 23 godine i sa najboljim ocenama. Pored toga, tečno govorim dva strana jezika i zavrišla sam mnoge obuke i edukacije. Ali. Čuveno ali. Moja mama je završila dva fakulteta i do skora bila predsednica i direktorka najuspešnijih privrednih komora u regionu. Moj tata je je jedan od najcenjenijih plastičnih hirurga u Srbiji. Moj deka je prvi anesteziolog u Srbiji i nekadašnjih lekar Josipa Broza Tita. Iz tog razloga, gde god da dođem, suočavam se sa predrasudama da su me mama ili tata tu doveli. Da sam zaštićena kao beli medved. A ja sam uradila sve što je bilo do mene u obrazovnom smislu. Trenutno radim u domu zdravlja kao psiholog ljudskih resursa. Na početku sam veoma teško prihvatala ta uverenja okoline. Sad ih polako rušim svojom odgovornošću i efikasnošću, a ponajviše energijom sa kojom radim svoj posao. Planiram da upišem doktorske studije i da postanem nezamenljiva šta god radila.

Dakle, oni koji misle da je deci uspešnih roditelja upala kašika u med, treba da osveste postojanja loših strana i velikih izazova sa kojima se ta deca suočavaju od samog starta. A za decu uspešnih roditelja – spremite se na predrasude, stvorite imunitet na njih, ne pominjite roditelje, veze koristite što ređe i samo red, rad i disciplina. Uradite sve da budete duplo bolji nego sto ste i mislili da možete. Ne opterećujte se uspehom svojih roditelja već iskoristite njihova znanja i iskustvo i ko zna možda postanete i uspešniji od njih! A oni će se svakako tome najviše radovati. Ja želim i planiram da opravdam prezime koje nosim, ali i da postanem ime!

Autor: Liza Piščević, master psiholog

Comments

comments

1 komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.