Šta je STVARNO pozitivna psihologija?

Kategorija: Psihovesti

pozitivna psihologija psihoverzum

Najverovatnije ste i vi nekada doživeli sledeći scenario: sedite i razgovarate sa grupom prijatelja, kada neko započne temu o pozitivnoj psihologiji. Nekolicina njih onda odgovori sarkastičnim komentarima poput: „Zar nije onaj budi srećan koncept?“

Pozitivna psihologija susreće se sa velikim izazovom. Naime, kada ljudi pomisle o ovom polju psihologije, automatski zamišljaju nasmejana lica i smatraju da je ova oblast opsednuta srećom i optimizmom. Neki o njoj govore kao o tiraniji srećom, gde je radost jedino dozvoljeno emocionalno stanje.

Svi znamo da se, u realnosti, pozitivna psihologija bavi svim životnim iskustvnima – radosnim ili teškim, lakim ili složenim, bolnim ili bezbolnim. Naš život je prelepi mozaik sastavljen od velikog broja emocionalnih, kognitivnih i ponašajnih aspekta – koji su svi delovi pozitivne psihologije. O ovom mozaiku govori se u knjizi „Drugi talas pozitivne psihologije: Prihvatanje tamne strane života“. Kako da razbijemo loše glasine i predstavimo ljudima pravu dubinu pozitivne psihologije? Odgovor je jednostavan: razlikovanjem iskustava i ciljeva.

Ciljevi kojima težimo trebalo bi da budu pozitivni – i to je ono na šta se „pozitivno“ u pozitivnoj psihologiji odnosi. Trudimo se da stalno povećavamo nivo sreće, nade, ispunjenosti i drugih aspekata dobrobiti kod grupa i pojedinaca.

Međutim, iskustvo koje nas je okrenulo prema ovim pozitivnim ishodima sigurno je teško i izazovno. Kada se osvrnem na neke od svojih najizazovnijih trenutaka u životu, kada sam dostigao autentično osećanje sreće, često pronađem tugu i patnju kako stoje iza toga i pokreću čitav proces. Drugim rečima, negativno je bilo osnova za razvijanje pozitivnog.

Pozitivna psihologija ne traži od nas da poričemo svoja iskustva, već nasuprot, poziva nas da ih prihvatimo. Štagod da osećate, kako god da razmišljate i ma koliko vam se činilo teško, to može biti početak vašeg putovanja koje ćete završiti kao snažnija i ispunjenija osoba.

Zato je zadatak pozitivne psihologije je da nam obezbedi teoretsko znanje i praktične alate koji će nam omogućiti i olakšati da krenemo na takav put.

Autor: Dr Itai Ivtzan
Izvor: Psychology Today
Prevod i adaptacija: Katarina Mladenović

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.