Dr Google: sajberhondrija ili nova zabrinutost za zdravlje

Kategorija: Psihovesti

blogger-image-1033946671

Jedno od tri internet pretraživanja vezano je za zdravlje, dr Google ima sve više pacijenata, uvek je dežuran i ekspert je za sva zdravstvena pitanja. Ukoliko stalno pretražujete simptome i dijagnoze na internetu i skoro uvek postanete još zabrinutiji i uplašeniji zbog novih bolesti o kojima čitate, vreme je da u svoj pretraživač ukucate “sajberhondrija” (cyberchondria).

U većini definicija sajberhondirije ističu se dva aspekta: preterana zabrinutost za zdravlje i stalno pretraživanje informacija o zdravlju na internetu, koje zapravo povećava anksioznost. Još uvek nije jasno šta se prvo javlja. Da li je zabrinutost za zdravlje odvela osobu na internet u potrazi za odgovorima? Ovo objašnjenje je moderna verzija tradicionalne hipohondrijaze. Neosnovana zabrinutost za fizičko zdravlje vodila je hipohondre mnogobrojnim lekarima, beskrajnim, nepotrebnim laboratorijskim testovima, skeniranjima i tretmanima.

3Moguće je zamisliti, mada je manje verovatno, da osoba koja nikad nije strepila od bolesti može postati zdravstveno anksiozna zbog informacija sa kojima se susrela. Po ovom scenariju, sajberhondrija je problem ponašanja, odnosno kompulsivni nagon traganja za informacijama koje zbog svog sadržaja izazivanju nove i preuveličane strahove za zdravlje.

Neke osobine ličnosti, kao što je perfekcionizam, mogu učiniti ljude podložnijim ovoj bolesti. Po svojoj prirodi, perfekcionisti tragaju za potpunim, detaljnim odgovorima, što može izazvati sajberhondriju. S obzirom da se smatra da internet sadrži sve što je poznatno o nekoj određenoj temi, on onda mora biti u mogućnosti da pruži “perfektno” objašnjenje zdravstvenih nedoumica. I tako počinje beskrajno i frustrirajuće online traganje za konačnim odgovorima.

2

Još jedna grupa ljudi koja je “pod rizikom” su osobe koje teško prihvataju nesigurnost. Nevezano za temu, internet ne pruža uvek tačne i koherentne informacije, a Google-ov algoritam za izbacivanje rezultata pretrage nije uvek povezan sa kvalitetom. Ako onome ko pretražuje usluge dr Google-a smetaju nesigurnost, mukotrpno traganje kroz podatke, čitanje između redova i unakrsno pretraživanje njegova, zdravstvena anksioznost se može povećati.

Neki mogu dođi do sajberhondrije i paradoksalno prijatnom stazom. Oni koji vole da se igraju doktora, za koje otkrivanje uzroka simptoma predstavlja slaganje slagalice, mogu se navući na pretraživanje, do te mere da ono počinje da izaziva anksioznost i sve ostalo osim zadovoljstva.

Upravljanje sajberhondrijom nije strogo ispitano. Ostalo je mnogo posla oko testiranja lečenja kao i oko razvijanja boljih algoritama koji povezuju simptome i bolesti i pružaju pouzdanije informacije o zdravlju.

Autor: Elias Aboujaoude, M.D.
Izvor: Psychology Today
Prevod i adaptacija: Katarina Mladenović

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.