Novi dokazi o tome koliko se ličnost zaista menja sa godinama

Kategorija: Psihonauka

Do sada najduže istraživanje ličnosti, pruža dramatičan odgovor na staro pitanje: da li se čovekova ličnost zaista menja sa godinama?

Da li ćete biti ista osoba za deset godina? Ili za četrdeset?

Verovatno, kao i većina ljudi i vi mislite da ćete biti gotovo ista osoba. Nešto vam govori da je to ono što je ispravno. Međutim, šta ako ispitamo vašu ličnost kada ste imali četrnaest godina, pa zatim kada budete imali 77? Šta bi se dobilo na ovakvom testu? Ostali ste isti ili ste drugačiji?

Nagađanja na ovu temu su česta. Još četrdesetih godina prošlog veka psiholozi su istraživanje na ovu temu sproveli na grupi 1208 tinejdžera. Sedamdeset godina nakon toga, 2012, uspeli su da pronađu 174 njih kako bi im ponovo zadali test ličnosti. Ovo istraživanje smatra se najdužim ikada koje se bavilo ovom temom.

Iznenađujući rezultat koji je dobijen – bar meni iznenađujući – jeste, da ne postoji nikakva veza između čovekove ličnosti sa 14 i 77 godina. Kao da je isti set testova – zadat nakon 63 godine – popunjavala potpuno druga grupa ljudi.

Naravno, ovakav rezultat delimično se dobio i usled ogromne vremenske razlike između zadavanja. Autor istraživanja kaže: „Što je veći vremenski razmak između zadavanja dva testa za ispitivanje ličnosti, veza između njih je sve slabija. Naši rezultati ukazuju da, kada se razmak poveća na 63 godine, gotovo da uopšte ne postoji povezanost.“

Takođe, testovi ličnosti čine samo deo onoga što nas čini nama. No, bez obzira na to promena u ličnosti je ogromna.

U realnosti mi ne primećujemo da se dešavaju ovako velike promene u ličnosti zbog toga što se to dešava polako tokom godina. Poput glečera koji se stalno pomera pod pritiskom sopstvene težine, naša ličnost se neprimetno menja dok vreme i iskustvo utiču na nju.

Možemo se osećati kao ista osoba i nakon dvadeset godina, ali možda je to samo iluzija?

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu „Psihologija i starenje“ (Psychology and Aging Journal, Harries et al. 2016).

Autor: Dr Džeremi Din

Izvor: PsyBlog

Prevod i adaptacija: Katarina Mladenović

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.