Upotreba Perfekcioniste u svakodnevnom životu

Kategorija: Psihopriča / Psihosaveti

My job is not to be easy on people. My job is to make them better.“ – Steve Jobs

Jedan od načina da pobediš perfekcionizam je da ciljano biraš da ga ne pobeđuješ.

Šta bi se desilo ako s vremena na vreme odabereš da učiniš manje od onoga koliko znaš da možeš?

Perfekcionista svakako ne bi bio zadovoljan. Ali, ne bi bio zadovoljan ni da učiniš više, jer on će uvek tražiti još.

Pretpostavimo da je taj Perfekcionista osoba od krvi i mesa, baš kao i ti.

Vrlo je domišljat i uvek će pronaći najmanje 37 razloga zbog kojih nešto nije dovoljno dobro.

I može to nimalo da ti se ne sviđa, ali on i dalje neće biti zadovoljan.

Ili, možeš da sedneš i malo porazgovaraš s njim.

Plot twist: ne nadaj se da ćeš ga lako odobrovoljiti. Štaviše, verovatno ćeš morati mnogo puta da bezuspešno započinješ razgovor. Ali kad Perfekcionista eventualno progovori, pažljivo ga saslušaj. Mogao bi saznati stvari koje bi te prilično iznenadile.

Tako ćeš možda saznati – iako deluje smešno – da on, zapravo, sve vreme pokušava da ti pomogne.

Perfekcionista ne veruje, već zna da možeš mnogo više.

On vidi koliko se iz dana u dan trudiš da budeš bolji nego što si bio juče i ne dozvoljava ti da tek tako odustaneš. I pošto vidi koliko možeš, frustriran je kada učiniš manje od toga.

I zato će iz dana u dan podizati plafon kako bi te naterao da još malo istegneš ruke u vis. 

Pobogu, on samo pokušava da ti pomogne.

Ali, ono što Perfekcionista ne zna – i zato će te uporno uveravati u suprotno – jeste da se ništa loše neće desiti ako ono što učiniš danas ispadne tek dovoljno dobro.

Dovoljno dobro, sa znanjem, iskustvom i potencijalom koje imaš sada – čak i da načiniš grešku, što je uvek opcija.

Samo, Perfekcionista se nekad malo zaboravi pa misli da je pogrešiti nešto tragično – a za njega i jeste jer, seti se: on zna da možeš bolje.

I onda se on nervira, i ti se nerviraš s njim jer, pobogu, naravno da možeš bolje.

Vidiš, Perfekcionista će ti pomagati na neki svoj, pomalo neortodoksan način. Ali, kad ga zaista saslušaš, možeš smisliti kako da to zajedno učinite drugačije.

Jer, nije uvek razumno pokušavati pobediti Perfekcionistu. Đavolski je uporan, pa i kad iscedi iz tebe više nego što (misliš da) možeš, opet neće biti zadovoljan.

S takvima ćeš iz svake bitke izaći kao gubitnik.

Uostalom, zašto bi se uopšte borio protiv nekoga ko želi da ti pomogne?

„The imperfect is an opportunity for better.“ – Seth Godin

Ako imaš posla sa Perfekcionistom, sigurno ti je i danas natrljao na nos da nešto nisi učinio dovoljno dobro. I izvesno je da će to ponovo učiniti sutra, a ti ćeš ponovo posumnjati kako si ne-savršen, ne-dovoljan i ne-dobar.

Sedi kraj njega i reci mu: „U pravu si – znam da umem bolje i hvala ti što veruješ u mene. Ali dao sam sve od sebe sada, i to je sasvim dovoljno. A sutra ću učiniti i manje od onoga koliko zaista mogu. Učiniću to za tebe, i videćeš da se ništa loše neće desiti.

Ali, znam, kadgod mi zatreba tvoja pomoć, da mogu da ti se obratim.“

Jedan od načina da pobediš perfekcionizam je da ciljano biraš da ga ne pobeđuješ.

Autor: Marta Levai

5 uzroka emocionalnih izliva

Kategorija: Psihosaveti

Većina ljudi, pa i Džejkova devojka Kerol, rekli bi da je Džejk ležeran momak. I jeste tako… uglavnom. Međutim, povremeno, Džejk „pukne”. Ponekad „poludi“ u vezi sitnice – kada Kerol ostavlja odeću na podu ili zbog nečega u njenom glasu. Nekada odjednom počne da se žali, izbacujući iz sebe kritike od kojih se do sada, izgleda, suzdržavao. Ta njegova ljutnja može trajati satima ili danima, ali se vremenom smiri, promrmlja izvinjenje i ponovo postane… stari Džejk.

Pročitaj ceo tekst

Da li životinje mogu da misle?

Kategorija: Psihonauka

Pre nekog vremena predvodila sam obilazak zoološkog vrta u Lajpcigu, grupi učenika petog razreda. Tokom ture, jedno bistro dete me je pitalo: „Da li su životinje sposobne da misle?” Naša nastavnica etike rekla je da nisu; da su životinje jednostavno vođenje refleksima i reaguju na stimuluse.

Pročitaj ceo tekst

Sreća i tuga u doba korone

Kategorija: Psihosaveti

Odavno je zabranjeno reći da patiš, da si tužan i da se plašiš. Kažu: budi sretan, budi pozitivan i nasmijan stalno i uvijek. Kači slike sreće na društvene mreže i dok si u karantinu. Smij se, slikaj, piši, vježbaj, kuhaj, pošto nikad dosad nisi, i dok to sve radiš: slikaj se da svi vide kako radiš na sebi za vrijeme izolacije, jer nikad prije i nisi imao vremena. Neću biti iskrena ako kažem da nisam i sama nasjedala na te savjete o zaokupljanju različitim aktivnostima da ne bih mislila o onome što me tišti.

Pročitaj ceo tekst