Šest bazičnih crta ličnosti pasa

Kategorija: Psihovesti

Lindo-perro-maltés-1800x2880

Karakteristike ličnosti pasa, kao i karakteristike ljudi, veoma se mogu razlikovati. Određene rase imaju reputaciju energičnih, druge tvrdoglavih, a neke plašljivih. Kada se govori o ličnosti pasa, rado se govori o kategorijama kao što su, na primer, porodični psi, čuvari ili lovci. Ovakve kategorije nastale su na osnovu iskustva u odgajanju pasa i trebalo bi da nam pomognu da lakše razumemo i predvidimo ponašanje svog ljubimca.

Ako konsultujemo psihologe, primetićemo da je savremena nauka odavno promenila pristup izučavanju ličnosti. Umesto da govore o kategorijama, psiholozi radije govore o dimenzijama ličnosti. Danas se veruje da se ličnost može opisati sa pet velikih crta ili bazičnih dimenzija: neuroticizam, ekstraverzija, otvorenost, saradljivost i savesnost. Ako zamislite da svaka od ovih crta može biti izražena u različitoj meri, to ostavlja prostor za veliki broj specifičnih kombinacija kojima se može opisati nečije ponašanje.

Po ugledu na ovakve modele ličnosti ljudi, godine istraživanja izrodile su modele ličnosti pasa. Predstavljamo vam 6-faktorski model ličnosti pasa koji su predložili Amanda Jones i Samuel Gosling. Za svaku osobinu navodimo način ispoljavanja.

🐾 Aktivnost. Jedan od načina merenja ove crte jeste posmatranje ponašanja psa u praznoj prostoriji na čijem su podu iscrtane linije. Beležeći broj prelazaka preko iscrtanih linija dobija se mera aktivnosti psa.

🐾 Agresivnost. Agresivno ponašanje uključuje lajanje (režanje), pokušaje napada, ujede i uopšte preteće ponašanje usmereno ka ljudima ili drugim životinjama.

🐾 Društvenost (Ekstraverzija). Ekstrovertni psi lako i brzo uspostaljaju odnos sa drugim psima ili ljudima. Ispituje se u situacijama susreta psa i nepoznate osobe ili životinje.

love-gorgeous-cute-girl-baby-playing-with-dog-wallpaper-hd

🐾 Otvorenost ka iskustvu. Psi koji imaju izraženu otvorenost uživaju u igri, uvek su spremni na interakciju, brzo uče u novim situacijama, brzo se zainteresuju i sa lakoćom dugo ostaju posvećeni zadatku ili igri.

🐾 Submisivnost. Suprotno od dominacije. Dominantni psi su oni koji čuvaju svoju teritoriju, prvi posežu za hranom ili ugrožavaju druge pse. Submisivni psi se mogu prepoznati po ponašanju kao što je uriniranje pri pozdravljanju.

🐾 Plašljivost (Neuroticizam). Plašljivi psi slabo istražuju i izbegavaju nove predmete, ljude ili mesta. Snažno reaguju na nove stimuluse, poput nepoznatih zvukova, ubrzanim lupanjem srca, drhtanjem i lajanjem.

Izvor: Njuški.ca

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.