Kako nastaju narcisi?

Kategorija: Psihonauka

Ovo nije tekst o baštovanstvu i uzgajanju ovog prelepog cveća, već o tome na koji način roditelji od svoje dece prave narcisodne oosbe, kakvima oni postaju kada odrastu.

Prema najnovijim istraživanjima, roditelji svoju decu pretvaraju u narcise dajući im veću vrednost nego što zaslužuju. Preporučljivije je biti emocionalno topao prema deci, jer to dovodi do većeg samopouzdanja, a ne do narcizma.

Profesor Bred Bušman, jedan od vođa istraživanja kaže:

Deca veruju u to što su im roditelji rekli da su bolja od drugih. Ovo nije dobro ni za dete ni za društvo.

Ovo istraživanje je prvo te vrste i ono prati odrastanje dece kako bi ispitalo kako se narcizam razvija. Istraživači su pratili 565 dece iz Holandije, koja su imala između 7 i 11 godina starosti kada je istraživanje počelo. Ovo je kritičan period za pojavu narcizma.

Kod dece je ispitivano postojanje tipičnih osobina ličnosti za narcise, poput verovanja da su bolji od drugih ljudi. Takođe, o deci su ispitivani i njihovi roditelji.

Profesor Bušman kaže da je ovo istraživanje pormenilo i način na koji on vaspitava svoju decu:

„Kada sam započeo sa ovim istraživanjem, 1990., mislio sam da bi trebalo svoju decu tretirati kao da su superposebna. Sada pazim da ne radim to. Važno je prema svojoj deci ispoljavati toplinu, jer na taj način povećavate njihovo samopouzdanje, dok precenjivanje može povećati narcisoidnost.“

Stvaranje malih narcisa

narcisiPrethodna studija, koju su sproveli isti istraživači, obuhvatala je roditelje koji su precenjivali svoju decu. Ispitivani su da li su njihova deca čula za „Kraljicu Albertu“ i „Bajku o zecu Bensonu“, koji, zapravo, ne postoje. Iako su ihistraživači izmislili, neki roditelji su tvrdili da njihova deca znaju sve o njima.

Koautor istraživanja, Edi Brumelman kaže:

„Roditelji koji precenjuju svoju decu tvrde da njihova deca znaju mnoge stvari iz mnogo različitih oblasti –  pa čak i ove nepostojeće.“

Naravno, precenjivanje dece nije jedini uzrok narcizma, tu su takođe i genetski i drugi faktori iz okruženja. Neka deca postaće narcisi pre nego druga, kada ih roditelji precenjuju.

Dr Brumelman smatra da ovo istraživanje nudi praktičnu pomoć roditeljima:

„Obukom se, na primer, roditelji mogu naučiti da ispoljavaju ljubav i ponos prema deci, bez naglašavanja toga da su bolja i superiornija od drugih i da imaju veće privilegije nego drugi.“

Izvor: PsyBlog
Prevod i adaptacija: Katarina Mladenović

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.