Psovanje – oličenje prostakluka ili vid ispoljavanja emocija?

Kategorija: Psihonauka

psovanje

Nedostatak strasti može biti poguban za naše pokušaje da druge ubedimo u ispravnost naše tačke gledišta. Čak i kad su sve ispravne činjenice izdeklamovane u smislenom poretku, čak i kada se argument ne može osporiti, kada govornik deluje kao da ne veruje u to što govori, zašto bi ikoga drugog bilo briga?

Ako, međutim, pokažete svoju strast, ljudi imaju još jedan emocionalni razlog da prihvate vaše stanovište. Ali kako to možemo da ubedimo druge u naša uverenja? Evo kako:

Povećanjem intenziteta. Jedan nekonvencionalan način jeste korišćenje umerenog psovanja. Problem je u tome što time istovremeno rizikujemo gubitak kredibiliteta i ostavljanje utiska neprofesionalnosti.

Da bi videli da li psovanje pomaže u menjanju stavova, Šerer i Sagarin su u ispitivanju iz 2006. podelili 88 ispitanika u tri grupe koje su gledale jednu od tri verzije govora. Jedina razlika među njima bila je u tome što je jedan od njih sadržao umerenu psovku na početku: „…smanjenje školarine nije samo sjajna ideja, već je, dođavola, i najrazumnija za sve uključene strane.”

Drugi govor sadržao je reč „dođavola” na kraju, dok se u trećem ova reč nije spominjala.

Kada su mereni stavovi ispitanika, utvrđeno je da su na njih najviše uticale verzije govora koje sadrže blagu nepristojnost bilo na početku, bilo na kraju.

Takođe je ustanovljeno da je reč „dođavola” povećala doživljaj prodornosti govornika od strane publike, što je dovelo do većih nivoa uverenosti u ono što je govornik izlagao. S druge strane, psovanje nije uticalo na percepciju kredibiliteta govornika.

Izgleda da umereno psovanje može biti korisno, čak i u relativno formalnoj situaciji kao što je predavanje. Kada pokažete osećanja, publika to primeti, pripiše vam iskrenost i primi vašu poruku k srcu.

Koliko daleko možete ići, teško je znati. Sigurno je da su se stvari dosta promenile. U filmu Prohujalo s vihorom iz 1939, nakon čuvene replike Reta Batlera: „Iskreno draga moja, nije me briga” („Frankly my dear, I don’t give a damn”), producent Dejvid  Selznik je kažnjen sa 5.000 dolara zbog ovog „šokantnog” ispada.

Možda je producent isto rekao cenzorima?

Možda je producent isto rekao cenzorima?

Od tad je prošlo mnogo vremena, ali publike se međusobno razlikuju, i reagovaće na različite načine. Verovatno je da bi grublje i učestalije psovanje nepovoljno uticalo na kredibilitet. Ali malo proklinjanja će verovatno biti viđeno kao pravi pokazatelj emocija, što je osvežavajuće. Ako ništa drugo, psovanje je ubedljivo jer je ljudski psovati.

Autor: Džeremi Din, Izvor: Psyblog
Prevod i adaptacija: Bojana Većkalov

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.