Koliko dobro pamtite lica?

Kategorija: Psihovesti

faces

Ljudi se, prema nepisanom pravilu, dele na one koji pamte lica i one koji pamte imena. Istina je da smo svi skloni da ovlaš procenjujemo u čemu smo bolji, a tačnost takvih procena može varirati. Ako ste od onih koji smatraju da odlično pamte lica, evo načina da zaista proverite svoje umeće.

Pred vama se nalazi test koji meri koliko ste u stanju da se prisetite nečega što se nedavno dogodilo ili, jezikom kognicija – “privremenu” memoriju. Pretpostavka je da, ukoliko ste umorni, nećete biti podjednako dobri u prisećanju kao kada ste u odmornom stanju.

Test se sastoji iz tri dela. U prvom delu ćete videti 12 lica različitih ljudi, a nakon toga je potrebno da napravite pauzu od 5 minuta i radite nešto drugo. Zatim sledi drugi deo testa, istovetan prvom, a sama procedura je identična. Oba dela traju po minut ili dva, a ono što je zaista važno za dobijanje što tačnijih rezultata jeste pravljenje pomenutih petominutnih pauza. Treći deo testa zapravo je svojevrstan ispit, a njegov sadržaj nećemo vam otkrivati, kako to saznanje ne bi uticalo na rezultate testa:

Klikni da pokreneš test  

Istraživanja pamćenja lica rađena su u okviru ispitivanja spavanja, odnosno uticaja manjka sna na kognitivne performanse. Tako su naučnici došli do interesantnih podataka kada su u pitanju pamćenje lica i nedostatak sna:

pamćenje lica nije pod uticajem manjka sna. Osoba koja nije spavala i do 35 sati može postići identične rezultate kao i osoba sa redovnim snom;

područja mozga koja su pod kontrolom pomenute “privremene” memorije mogu biti pod uticajem produženog manjka sna i/ili starenja. Tako će, na primer, 65-godišnjak sa normalnim ritmom spavanja moći da ima identična postignuća na ovakvim testovima kao i 20-godišnjak koji nije spavao 36 sati.

Comments

comments

2 Komentara

  1. Tacnost –

    91% – da li sam ikada video
    86% – vreme kada sam video osobu

    Zanimljivo 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.