Koje osobine dele veoma pametne osobe?

Kategorija: Psihovesti

73399431-8bb8-44f8-98a2-7a3b17d1fcf2-large

Postoji mnogo oblika inteligencije. Zamislite Alberta Ajnštajna, Mariju Kiri i Viljema Šekspira – svako od njih, bez obzira na drugačiju životnu situaciju, pružio je jedinstveni doprinos svetu. Međutim, postoje određeni kvaliteti koji su zajednički gotovo svim superpametnim osobama. U nastavku teksta prikazaćemo neke od njih.

1. Odlično se prilagođavaju

Inteligentne osobe su fleksibilne i sposobne da napreduju u najrazličitijim uslovima. One se prilagođavaju tako što pronalaze nešto što mogu da urade bez obzira na poteškoće ili ograničenja sa kojima su suočene.

Skorašnja psihološka istraživanja potvrđuju ovu tvrdnju: inteligencija se ogleda u sposobnosti da menjate svoje ponašanje kako biste se na efikasniji način nosili sa sredinom ili pak u sposobnosti da činite promene u svojoj sredini kako biste je prilagodili sebi.

2. Znaju koliko ne znaju

Najpametnije osobe uvek priznaju kada im određena tema nije poznata. Ne plaše se da kažu: „Ne znam.“ Jer ukoliko nešto ne znaju, znaju da ga mogu naučiti.

3. Veoma su radoznali

Albert Ajnštajn je rekao: „Nemam nijedan posban talenat, samo sam strastveno radoznao.“

Upravo ta strastvena radoznalost o svetu oko nas jedna je od ključnih stvari inteligencije. Inteligentne osobe fascinirane su stvarima koje drugi uzimaju zdravo za gotovo.

Dobra vest je da radoznalost možete aktivno negovati u svakodnevnom životu. Na primer: uvek kada slušate neku prezentaciju osmislite i napišite najmanje tri pitanja – čak iako ne planirate da ih stvarno postavite.

4. Postavljaju „dobra“ pitanja

Osnovna razlika između stvarno inteligentih osoba i svih ostalih je sposobnost da pitaju pravo pitanje. Inteligentne osobe znaju da je postavljanje/produkovanje pitanja podjednako važno kao i davanje odgovora. To je zbog toga što vas pitanje podstiče na razmišljanje i pomaže da pronađete nova rešenja za stare probleme.

5. Osetljivi su na iskustva drugih ljudi

Inteligentne osobe gotovo da mogu da osete šta drugi misle/osećaju. Neki psiholozi smatraju da je empatija, sposobnost da se uživi u osećanja i potrebe drugih, ključna komponenta emocionalne inteligencije. Emocionalno inteligentne osobe uglavnom su zainteresovane za upoznavanje novih ljudi i razgovore sa njima.

the_mind_is_like_a_parachute_by_karesthetic-d3g4win

6. Otvorenog su uma

Inteligente osobe ne uskraćuju sebi nove ideje ili prilike. Voljne su da prihvate i razmotre tuđe poglede sa istim značajem i širokoumnošću kao i svoje. Otvorene su za alternativna rešenja.

7. Skeptične su

Iako se može činiti da je skeptičnost glavni neprijatelj otvorenosti za nove ideje, ove dve osobine idu „ruka pod ruku“. Ključ je u sposobnosti da se nove ideje razmatraju sve dok su potkrepljene činjenicama. Inteligentan um ima averziju prema uzimanju stvari zdravo za gotovo, takve kakve jesu i zbog toga odbija da veruje sve dok one nisu potkrepljene dokazima.

Autor: Shana Lebovitz, Izvor: BusinessReader
Foto: Daily Toast, Pinterest
Prevod i adaptacija: Katarina Mladenović

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.