Kakva je uloga roditelja u stvaranju psihopata kriminalaca?

Kategorija: Psihonauka

Jedno od češće postavljanih pitanja u vezi sa psihopatijom i kriminalom jeste: da li se čovek kao takav rađa, ili to postaje tokom odrastanja. Istraživanja sada kažu da imaju odgovor na ovo pitanje.

Prema najnovijim studijama, takozvani ekstremni stilovi roditeljstva povezani su sa kasnijim nastankom psihopata kriminalaca. Intevjui sa kriminalcima pokazali su da je kod većine njih postojala istorija potpunog roditeljskog zanemarivanja ili pak rigidnog, kontrolišućeg i autortitarnog roditeljstva. Sve psihopate kriminalci doživele su užasavajuće fizičko i/ili psihičko zlostavljanje u detinjstvu.

Naravno ne bi trebalo roditelje kriviti za sve – ipak postoje osobe koje su imale užasno vaspitanje, a nisu postale psihopate kriminalci.

Međutim, dr Ajna Gulagen, vodeći autor istraživanja koje je proučavalo razvoj psihopata kriminalaca, kaže da se ovakav obrazac ne može ignorisati: „Bez izuzetaka, ove osobe povređivane su u društvu svojih staratelja/roditelja. Jedan od mnogih opisa jasno je pokazao da je njihova kasnija nemilosrdnost zapravo bila pokušaj da se prevlada šteta načinjena tom prilikom, ali, naravno, na neprimeren ili loš način.“

Dr Gulagen objašnjava tipove rodielja dece koja su kasnije postala psihopate kriminalci:

„Ukoliko zamislimo skalu roditeljske brige koja ide od apsolutnog nepostojanja brige, pa sve do potpuno opsesivnog roditelja, jasno je da se većina rodielja nalazi negde na sredini. Isti je slučaj i sa tim kako se mi osećamo u vezi sa roditeljskom kontrolom.

Na skali od „nebrižljivog“ do „potpuno kontrolišućeg“ većina nas ima roditelje koji su u sredini.

Međutim, kod psihopata je drugačije.

Više od polovine psihopata koji su učestvovali u istraživanju izjavilo je da je imalo roditelje čiji se stilovi roditeljstva mogu smestiti na ekstremnim stranama ove skale. Ili su živeli u situaciji gde su deca bila izložena potpunoj kontroli i morala da budu submisivna ili su imali roditelje koji su ih potpuno zanemarivali.“

Uzimajući ovo u obzir, pitanje je odakle dolazi maska „Ja sam čvrsta osoba koju nije briga ni za šta“ koju nose ove osobe?

Dr Gulagen, kaže: „Teško je reći tačno kako je nastala ova maska koju psihopate nose. Ali, kako su mnogi pre mene rekli: Poremećaj ličnosti ne dobijete na poklon za svoj osamnaesti rođendan.

Kroz svoj rad na psihijatriji sa decom i adolecentima upoznala sam se sa decom i mladima koji su doživeli iskustva ove vrste i načinom na koji oni to prevladavaju i šta to za njih predstavlja.

Činjenica je da ne možemo svako antisocijalno ponašanje objasniti vaspitanjem, ali ne možemo ni nasleđe kriviti za sve takođe. To je moja poenta.“

Izvor: PsyBlog

Prevod i adaptacija: Katarina Mladenović

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.