Prvi Psihopraxum oduševio studente

Kategorija: Psihopriča

Prva naučno-praktična konferencija Psihopraxum održana je u periodu od 20. do 23. aprila na Zlatiboru. Ideja organizatora bila je da kroz interaktivne edukacije ponudi bazična znanja o praksi psihologa. Tokom konferencije studenti su bili u prilici da učestvuju u nekoj od šest radionica, dve panel diskusije i tri predavanja. Konferencija je inicijalno planirana za 150 učesnika, ali zbog velikog interesovanja, organizatori su obezbedili dodatne kapacitete za smeštaj pa je na kraju učestvovalo preko 200 studenata.

Najveće interesovanje izazvalo je predavanje iz oblasti forenzičke psihologije. Edukator Goran Kojić je sve vreme držao pažnju studenta, a po završetku konferencije izrazio želju da ponovo sarađuje sa organizacionim timom Psihopraxum-a. Iskusan predavač Predrag Okanović koji je došao ispred kompanije TIM Centar uspeo je u jutarnjim časovima da uključi studente u razgovor i pojedine zainteresovao za oblast ljudskih resursa, ali i preduzetništvo. Edukatori iz centra HERC time govorili su o temi koja je studentima manje poznata, o zavisnosti od kockanja i naveli ih na razmišljanje o ovom problemu.

Među radionicama posebno se istakla radionica na temu rasta i razvoja dece kroz igru. Strukovni vaspitač i trener emocionalne psimenosti Tanja Rajačić organizovala je radionicu koja zahteva stalnu aktivnost studenata. Prof. dr Marijana Mladenović postavljala je studente u situacije koje sportski psiholog rešava. Kroz radionice predstavljena su tri psihoterapijska modaliteta – transakciona analiza, konstruktivistička terapija i racionalno emocionalno bihejviorialna terapija. Za upoznavanje studenata sa ovim temama zahvalnost dugujemo Đurđici Ćazić koja je došla ispred Psihopolis instituta, Nataši Simić, predstavniku konstruktivista Srbije i psihologu i psihoterapeutu dr Tanji Petrović. Za sve ljubitelje statistike tu je bila Maja Pokuševski ispred Ninamedie koja je studente upoznala sa terminologijom važnom za istraživanje tržišta kao i analizama koje se u takvom radu primenjuju.

Za studente potpuno nov način bavljenja psihološkim temama predstavljale su dve panel diskusije. Panel koji se bavio temom marketinga u praksi pokazao je kako ovoj oblasti prilaze psiholog, ekonomista i inžinjer koji se slučajno našao u ulozi marketara. Psiholog Zoran Santovac iz kompanije Headmade je na duhovit način predstavio doprinos psihologa ovoj struci, dok je Miro Antić iz kompanije M2Communication sa studentima podelio proces i način rada svog tima i izrazio želju da u njega u budućnosti uključi psihologa. Ispred kompanije DNA communications došao je Dejan Ranđić i sa studentima podelio svoje znanje o neuromarketingu. Drugi panel bio je na temu inkluzivnog obrazovanja i mesta psihologa u njemu. Jovana Gašić ispred Mreže psihosocijalnih inovacija i Tijana Vidović ispred Ekumenske humanitarne organizacije, bile su predstavnice nevladinih organizacija koje su govorile o radu sa migrantima i marginalizovanim grupama. Ljiljana Simić, saradnica za inkluzivno obrazovanje Grupe za socijalnu inkluziju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podelila je sa studentima informacije o naporima koji se ulažu da se poboljša sistem inkluzivnog obrazovanja na nivou čitave države.

Uz edukativni sadržaj za studente je bilo pripremljeno i mnoštvo žurki zahvaljujući klubu Alibi, kao i adekvatne kafe-pauze koje su bile moguće zahvaljujući sponzorima – kompaniji Nestle koja je obezbedila kafe, Lacin vodi, Loodo kokicama i Gala vodi. Na samom kraju konferencije nagradnom igrom podeljeno je mnoštvo knjiga i edukacija, ali i putovanja, članstava u teretanama i strućne literature.

Ovu konferenciju medijski su podržali Psihoverzum, Radio Novi Sad i studentski mesečnik Žurnalist. Projekat konferencije odobren je i podržan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Psihopraxum” će se ponovo organizovati

Nakon uspešne organizacije prve naučno-praktične konferencije Psihopraxum, organizacioni tim, sada u proširenom sastavu, odlučio je da naredne godine organizuje drugu konferenciju, ali da ovog puta akcenat stavi na sticanje veština od posebnog značaja za kvalitetno bavljenje psihološkom strukom.

Kao i ove godine, insistiraće se na sticanju praktičnih znanja, a eduktori će biti psiholozi ili stručnjaci iz srodnih oblasti. Fokus će biti na komunikacijskim veštinama, pristupu ljudima, razvijanju empatije. Misija organizacionog tima je da organizuje konferenciju koja će studentima pomoći da budu bolji volonteri danas, bolji psiholozi sutra i bolji građani svojih zajednica zauvek.

Za ovaj projekat, organizacioni tim će ponovo potražiti podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a nedavno su se prijavili za program podrške Superste fondacije i trenutno su u fazi centrifuge u kojoj će biti odabrano 40 projekata koji ulaze u uži izbor za podršku. U ovoj fazi od posebnog značaja je podrška projekta na društvenim mrežama, pre svega na Facebook-u i Twitter-u. Broj lajkova je jedan od važnih faktora u donošenju odluke o davanju podrške projektu od strane Superste fondacije.

Organizacioni tim Psihopraxum konferencije poziva svoje kolege, sugrađane, ali i sve one koji prepoznaju potencijal i značaj ovog projekta, da ga podrže na društvenim mrežama i tako pomognu ostvarenju pozitivnih ciljeva koje Psihopraxum projekat postavlja.

Tekstove pisala: Jelena Milošević 

Izrada logo-a: Marko Milošević 

Fotografije: Lav Boka 

Podržite Psihopraxum!

Web sajt | Facebook | Twitter

This slideshow requires JavaScript.

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.