Šta lepota ima sa dobrotom?

Kategorija: Psihovesti

Poznata izreka glasi da o knjizi ne treba suditi na osnovu njenih korica. Šta o tome misle naučnici? Oni kažu da često procenjujemo žene na osnovu spoljašnjosti, mada ne bi trebalo.

Psiholozi Sigal-Kaspi i saradnici sproveli su istraživanje na uzorku od 118 ženskih studenata iz Izraela i snimali su tih kako ulaze u prostoriju i čitaju vremensku prognozu. Druga grupa studenata, oba pola, ocenjivala je njihovu privlačnost, a davali su i pretpostavke o njihovoj ličnosti, zasnovane isključivo na 60 sekundi snimljenog materijala.

Kakvi su rezultati? Procenjivači oba pola smatrali su da lepše žene imaju bolje osobine ličnosti (na primer, manje su neurotične i više prijateljski nastrojene). Interesantno je da su i muški i ženski procenjivači pravili identične pretpostavke te značajna razlika među procenama polova nije pronađena.

Zaključeno je da postoji tendencija da se smatra sa su one žene koje procenjujemo kao privlačne takođe „lepše iznutra”, ali autori kažu da je u pitanju obična iluzija, odnosno demostracija poznatog fenomena u psihologiji poznatog kao „halo efekat”. Žene koje su bile predmet procene ocenjivale su svoju sopstvenu ličnost, a ove samoprocene ispričale su totalno drugačiju priču – nije pronađena nikakva povezanost između ličnosti i prosečne ocene atraktivnosti.

Dakle, o knjizi definitivno ne bi trebalo suditi na osnovu njenih korica, zaključak je koji se može generalizovati i na lepši pol. Možda bi bilo korisnije, a svakako obuhvatnije, da je istraživanje uključilo procenjivanje muških i ženskih „meta”, a čitavo istraživanje zasnovano je na upitno validnim samoprocenama, mada ništa značajno više nego što je to slučaj i sa drugim istraživanjima.

Šta sad sa tim?

Časopis „Psihološka nauka” („Psychological Science”) nedavno je bio predmet kritike, to jest optužen je da objavljeni rezultati verovatno nisu istiniti, a čak iako jesu, takav nalaz nije nimalo intresantan. Drugi, pak, smatraju, da bi ovakvih istraživanja trebalo biti više, obzirom na primenljivost njegovih rezultata na svakodnevni život i međuljuske odnose.

Iako možda ne striktno naučan, pomalo provokativan i metodološki problematičan, nalaz dobijen ovim istraživanjem zanimljiv je mnogim ljudima koji se ne bave psihologijom sa naučne tačke gledišta. Za koliko drugih istraživanja bi se to moglo reći, pitanje je koje postavljaju oni koji podržavaju ovakve studije. Posebno kada se u obzir uzme da mnogi ljudi imaju sopstvene koncepcije povezivanja izgleda sa osobinama, a ovakav pristup problemu kome smo svi vrlo često izloženi mogao bi biti od pomoći u rasvetljavanju misterije i prevazilaženju destruktivnih i obmanjujućih uverenja.

Reference:

Segal-Caspi, L., Roccas, S., and Sagiv, L. (2012). Don’t Judge a Book by Its Cover, Revisited: Perceived and Reported Traits and Values of Attractive Women Psychological Science, 23 (10), 1112-1116 DOI: 10.1177/0956797612446349

Izvor: Neuroskeptic
Prevod i adaptacija: Ina Poljak

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.