10 najstresnijih poslova 2012. godine

Kategorija: Psihovesti

Stres – pojam koji je danas utkan u prosečan radni dan ogromne većine zaposlenih, bez obzira na radne pozicije i zaduženja. Iako predstavlja mehanizam nasleđen od naših dalekih predaka za suočavanje sa opasnostima, opasnosti sa kojima su se suočavali oni i one koje danas izazivaju stres imaju jako malo dodirnih tačaka. Koliko nas se brine da bi mogao biti živ pojeden, bez metafore? Stres kakav danas osećamo je po svojoj prirodi drugačiji i, nažalost, vremenski konzistentniji.

Prema nedavnom istraživanju koje je sprovela Američka Psihološka Asocijacija (APA), više od jedne trećine (36%) zaposlenih smatra da je stalno pod tenzijom, odnosno stresom tokom svojih radnih dana, dok 20% kaže da je njihov prosečan radni dan zasićen stresom do nivoa 8 ili 9, na skali do 10.

Mehanizam za preživljavanje koji radi protiv nas?

“Jedna od razlika između nas i naših predaka je u tome što i dalje, na mentalnom, odnosno emocionalnom planu, živimo kao da je tigar koji nam predstavlja opasnost stalno prisutan. To može dovesti do toga da naš nervni sistem bude u konstantnoj pripravnosti”, kaže Karen Soters, ekspert za redukciju stresa iz San Dijega.

Sotersova nije iznenađena time što većina zaposlenih smatra da je pod stresom. Ona ističe da sveprisutan stepen neizvesnosti koji zaposleni osećaju na svojim radnim mestima usled turbulentnih ekonomskih uslova eksponencijalno povećava nivo “stresiranosti”.

“Kancelarijski” i “terenski” stres

Kada je reč o poslovima, ne nosi svaki posao isti nivo stresa. Postoje mnogobrojni sredinski faktori koji su međusobno neuporedivi – kao kad vojnik štiti svoju bazu, policajac juri lopova ili vatrogasac uleće u zgradu u plamenu. U listi najstresnijih poslova u 2012. godini koju je obavio “Jobs Rated”, sva tri nabrojana zanimanja imaju svoje mesto.

“Biti u vojnoj službi je fizički i psihički zahtevno i može biti izuzetno stresno, posebno u borbama”, rekao je jedan profesionalni vojnik čije pravo ime je, radi zaštite privatnosti, ostalo nepoznato. “Iako je vojna služba prilično stresna, ona ima i nekoliko dobrih strana. Imamo zagarantovanu platu i zdravstveno osiguranje, plus 30 dana plaćenog godišnjeg odmora kako bismo se lakše borili sa stresom koji uzorkuje borba.”

Naravno, stres se nalazi u glavama onih koji ga proživljavaju, što ne umanjuje njegove štetne efekte i posledice. “U poređenju sa vojnicima, policajcima i vatrogascima, nema mnogo poslova koji su baš toliko stresni,” reči su Stratisa Zervosa, nagrađivanog fotoreporteta. “Moj posao nije stresan na svakodnevnoj bazi. To može biti individualna priča, u zavisnosti od okolnosti i onoga koga slikaš, ali veliki deo posla nije stresan koliko jesu drugi poslovi. Uzbudljivo je i zabavno i tako svakog dana!”

Top 10

1. Profesionalni vojnik

Postoji opsežna lista dužnosti kojima profesionalni vojnik na svom radnom mestu pristupa. Od služenja hrane u kantini do borbe u prvim borbenim linijama, do izbegavanja nagaznih mina, dužnosti vojnika veoma variraju i svaka od njih nosi različit nivo odgovornosti i izazova. Gledano u celini, profesionalni vojnik je najstresnije zanimanje kada se u obzir uzmu faktori izlaganja opasnosti, očekivan nivo psihičke i fizičke spremnosti, kao i poštovanje stroge hijerarhije i ostale specifičnosti vojničkog života.

2. Vatrogasac

Bez obzira na to da li ulaze u zgradu u plamenu da bi spasili živote, obuzdavaju rasplamsane stihije na putevima ili drugim oblastima, vatrogasci često rizikuju sopstvene živote da bi spasili tuđe. Visok stepen realne opasnosti pomešan sa donošenjem životno važnih odlukama pozicionira ih na drugo mesto na listi najstresnijih poslova za 2012. godinu.

3. Pilot

Pritisak kome su izloženi piloti komercijalnih letova nije mali. Ne samo da moraju da garantuju za bezbednost svojih putnika, već moraju da vode računa o tome da letovi počinju i završavaju se po tačno utvrđenom rasporedu, čak i kada vremenski uslovi prete da sabotiraju raspored. Česti prekovremeni radni sati i rute koje često traže presedanje u raznim gradovima sveta vode ne samo stresu uzrokovanom prirodom ovog posla, već tome doprinose i česta menjanja vremenskih zona.

4. Vojni komandant

Vojni komandant je visokorangiran položaj u okviru službe oružanih jedinica. Oni komanduju trupama tokom vojne obuke, ali i u borbama. Kompleksna i opasna priroda njihovog posla, kao i neminovnost donošenja životno važnih odluka za svoje trupe, čine ih jednom od najstresnijih poslova generalno. Pored toga, ne treba zanemariti ni sve specifične faktore vojne službe, uz dodatni, “liderski” stres: vojni komandanti upravljaju svojom trupom i odgovorni su za njene rezultate.

5. Policajac

Policijski službenici dužni su da građanima obezbede neophodnu zaštitu protiv kriminala, a takođe učestvuju u istragama kriminalnih aktivnosti. Njihov rad je javan, često obiluje aktivnostima vezanim za prevenciju kriminala i edukaciju, kao i brzim reagovanjem u slučaju ozbiljnih nesreća i opasnosti. Oni su konstantna meta kriminalaca, što ovu profesiju čini izrazito stresnom.

6. Event koordinator

Event kordinator ili u prevodu “koordinator događaja” odgovoran je za planiranje svih aktivnosti i logistike u vezi sa događajima za koje je zadužen. Iako mogu organizovati mnogobrojne događaje tokom godine, neki od njih mogu zapravo biti prilike koje se ukazuju jednom u životu ljudima koji u njima učestuju. Stoga ovakvi događaji obično budu vrlo propraćeni od strane javnosti, a pod lupom nađu se i sve organizacione sposobnosti onoga ko je zadužen za njih.

7. PR menadžer

Zaposleni na izvršnim public relations pozicijama odgovorni su za kreiranje i održavanje pozitivnog imidža kompanija, neprofitnih i vladinih agencija u očima javnosti. Oni obično drže prezentacije i govore pred mnogo ljudi i predstavnika medija. Ovo je polje u kome vlada velika kompetitivnost, a sam posao uključuje veoma kratke rokove, što čini da specijalisti ove vrste vrlo često budu pod velikim i dugotrajnim stresom. Neki od PR menadžera dužni su da komuniciraju sa potencijalno agresivnim predstavnicima medija, posebno posle nesreća ili događaja koji bivaju pažljivo propraćeni od strane javnosti.

8. Izvršni direktor (senior)

Izvršni direktori dužni su da formulišu pravila i strategije za svoje kompanije, ujedno upravljajući procesima koji su deo strategije. Od njih se neretko očekuje da imaju sveobuhvatno znanje iz mnogih oblasti – istovremeno! Direktori se suočavaju sa odlukama koje se mogu odraziti na celu kompaniju, a samim tim mogu imati (i imaju) uticaja na živote velikog broja zaposlenih.

9. Fotoreporter

Fotoreporteri svoje priče beleže kroz objektiv kamere, odnosno foto aparata. Često se nalaze u opasnim situacijama kako bi uspeli da dobiju svoju priču, a neke od tih situacija su požari i borbena poprišta. Spoljašnja opasnost, kratki rokovi i potencijalna neposlušnost tehnologije faktori su koji ovaj posao čine stresnim.

10. Taksista

Vožnja po gradu koji je pretrpan vozilima, saobraćajnom gužvom i haosom koji sa sobom nosi špic, posao taksiste prilično udaljavaju od ideje da je reč o laganom poslu u kom treba samo pokupiti putnike i ostaviti ih na željenoj lokaciji. Taksisti su i prva meta mnogobrojnim kriminalcima, a za svoj prekovremeni rad plaćeni su minimalno.

Izvor: Career Cast
Foto: Stocksnap
Prevod i adaptacija: Ina Poljak

________________________________________________________________

Treba imati na umu da je navedena lista sastavljena na uzorku američke populacije. Obzirom da na pojavu stresa utiču mnogobrojni faktori, od koji su neki socio-ekonomske prirode, rezultati se verovatno razlikuju od zemlje do zemlje. Šta bi slično istraživanje reklo za poslove u našoj zemlji?

Comments

comments

2 Komentara

  1. general population kaže

    Листа је поприлично некомплетна без хирурга који сатима прчка по нечијим унутрашњим органима … рецимо временски ограничен док га милиметри деле од тога да директно буде одговоран за нечију смрт … мислим … буквално држати нечије срце у руци? … Контам да је пилотирање авионом, кликтање фотоапаратом и вожња таксија прилична опуштенција спрам тога …

    Ватрогасци отприлике 95% времена проведу дежурајући а од остатка део су рутинске интервенције а тек део је стварно стресан …

    Чудна листа … чак и ако је узорак америчка популација 😀

  2. Možda hirurzi imaju neke superfantastične antistres programe… možda pevaju pesme, pletu pletenice, vežbaju jogu i tako to… 😀

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.