U susret drugoj Psihopraxum konferenciji

Kategorija: Psihovesti

Nakon uspešno organizovane konferencije Psihopraxum 2018. godine, organizacioni tim u izmenjenom i proširenom sastavu, odlučio je da ponovi organizaciju naučno-praktične konferencije namenjene studentima psihologije. Ovogodišnja konferencija akcenat stavlja na sticanje veština neophodnih psihologu zbog čega je nazvana Psihopraxum Skills.

Psihopraxum Skills će se realizovati na Zlatiboru u periodu od 3. do 6. maja. Predviđeno je učešće 300 studenata, a zbog ogromnog interesovanja kapaciteti su neznatno prošireni. Među prijavljenim studentima su studenti beogradskog, novosadskog, novopazarskog i, ove godine po prvi put, niškog univerziteta. Mogućnost prijave imali su kako studenti državnih, tako i studenti privatnih fakulteta. Učesnici konferencije će biti u prilici da slušaju najmanje dva predavanja i učestvuju na po najmanje dve od ukupno jedanaest radionica koje se ove godine organizuju.

Zbog velikog interesovanja studenata ponavlja se učešće dva prošlogodišnja predavača. Goran Kojić, kriminalistički psiholog i poligrafski ispitivač MUP-a Republike Srbije, održaće predavanje o veštini kriminalističkog ispitivanja i isleđivanja, dok će TIM Centarkroz radionicu pokazati da psiholog u HR-u ponekad koristi napredne tehnike procene ljudi na kojima bi i vrsni detektivi pozavideli.

Psiholog treba da bude dobar sagovornik koji ume i pismeno i usmeno vešto da komunicira. Imajući to u vidu, organizovane su tri radionice. Radionicu na temu kreiranja sadržaja održaće Ina Borenović, master psiholog i vlasnica agencije Studio za produkciju digitalnog sadržaja Odegra. Olgica Vučenov koja dolazi ispred OLI Centraće kroz radionicu podučiti studente tome kako da prepoznaju i razumeju teške sagovornike, kao i kako da sa njima komuniciraju, dok će Atria Group, internacionalna konsultantska kompanija, podeliti svoje znanje o tome kako treba prilagoditi komunikaciju različitim sagovornicima, te tako ostvariti uticaj na njih.

Veština adekvatnog reagovanja u kriznim situacijama, pogotovo kada se radi sa žrtvama nasilja, je za laike poželjna, a za psihologe obavezna veština. Jelena Vesić koja dolazi ispred SOS ženskog centra pokušaće da kroz radionicu ovu temu približi studentima. Pored ovoga, organizovano je i predavanje na temu trgovine ljudima koje poseban akcenat stavlja na ulogu psihologa u radu sa žrtvama. Ovu temu će studentima približiti dr Nada Padejski Šekerović, koja dolazi ispred Sigurne ženske kuće u Novom Sadu.

Kako interesovanje za oblast kliničke psihologije ne jenjava, ove godine su organizovane i tri radionice koje se bave različitim psihoterapijskim modalitetima. Studenti će se upoznati sa osnovnim pojmovima Terapije prihvatanjem i posvećenošću (ACT – Acceptance and Commitment Therapy) i na sopstvenoj koži će osetiti osnovne postavke ovog terapijskog modaliteta, a za ovo će se pobrinuti Milica Jakšić, psiholog, psihoterapeut i osnivač Alme. „Duša misli u slikama” poručuje prof. dr Snežana Milenković koja dolazi ispred Srpskog društva za integrativnu art psihoterapiju. Za studente je pripremila radionicu koja ih upoznaje sa upotrebom slike kao sredstva za komunikaciju, dijagnostiku, prognozu i psihoterapiju. Dodatno iznenađenje je radionica na temu Psihodrame koju će održati Nataša Veselinović i Danijela Radojević, predstavnice Instituta za psihodramu.

Nataša Barišić-Ciganović dolazi ispred izdavačke kuće Sinapsasa ciljem da studentima približi nove instrumente koje nemaju priliku da vide i isprobaju u svojim obrazovnim institucijama. Još jedna atipična tema koja će biti predstavljena kroz radionicu je preduzetništvo koje jednako zanima studente koji razmišljaju o radu u nevladinom sektoru i studente koji planiraju samostalno otvaranje centara. Za ovu radionicu odgovoran je Centrepreneuru čije ime kao radioničar dolazi Danica Osmajić.

Organizacioni tim konferencije je učesnicima obećao i radionicu koja pokriva oblast razvojne psihologije, a tačna tema i radioničari biće naknadno objavljeni.

Kao i prošle godine, organizacioni tim nastoji da obezbedi što bolje uslove rada i prijatnu atmosferu zbog čega se obraća privatnom sektoru. Do sada su organizaciju konferencije finansijski podržali HR Centar iz Beograda, TIM Centar iz Novog Sada i Dunav osiguranje. Doniranjem robe pomoć su pružili i Nescafe, Milford, Loodo, Kolačić sreće, Lacin voda i Coca Cola. Ustupanjem svog prostora, klubovi Alibi i Grand Irish pub omogućili su organizovanje društvenog programa. Na kraju konferencije učesnike očekuje nagradna igra, a poklone su za sada donirali Sportski i poslovni centar „Vojvodinaˮ, Arena Cineplex, Kulturni centar Novog Sada i knjižara Mala velika knjiga.

Medijsku podršku konferenciji pružio je Psihoverzum, a zahvalnost za promociju dugujemo i portalima Građanske inicijative i Portal Mladi.

Ovim putem pozivamo pojedince, organizacije i kompanije koje žele da budu deo pozitivnih promena u obrazovanju da, prema svojim mogućnostima, podrže organizaciju konferencije  Psihopraxum Skills.

Budućnost će vam biti zahvalna.

Vebsajt konferencije: http://psihopraxum.com/

E-mail: psihopraxum@gmail.com

FB konferencije: https://www.facebook.com/psihopraxum/

IG konferencije: https://www.instagram.com/psihopraxum/?hl=en

Autor: Jelena Milošević

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.