Šta vaše Facebook objave govore o vašoj ličnosti?

Kategorija: Psihovesti

The-Facebook-Like-vs-The-Facebook-Share

Društvene mreže postale su svakodnevni deo života ogromnog broja ljudi, a među njima definitivno prednjači Facebook. On se već neko vreme nalazi pod lupom istraživača, a s obzirom da predstavlja odličan poligon za ispitivanje ljudskog ponašanja i svega onoga što iza njega stoji, to onda nije iznenađujuće.

Tako jedno novije istraživanje otkriva da su osobe koji na svom Facebook profilu uglavnom pišu o treningu, dijetama i svojim postignućima skloniji narcizmu. Hvalisanje svojim uspesima ima za cilj da privuče pažnju prijatelja.

Prvi autor istraživanja, dr Tara Maršal, kaže:

Iako naši nalazi ukazuju da se narcisima koji se hvale to isplati, zbog toga što dobijaju veliki broj lajkova i komentara na svojim statusima, vrlo je moguće da njihovi Facebook prijatelji pokazuju podršku samo iz učtivosti, a da zapravo u sebi ne odobravaju takvu vrstu egoizma. Veća svesnost o tome kako naši prijatelji doživljavaju naše objave, pomogla bi ljudima da izbegavaju teme koje druge mnogo više nerviraju  nego što im se dopadaju.”

Istraživanje takođe otkriva da osobe koje često pišu o svom trenutnom romantičnom partneru uglavnom imaju nisko samopuzdanje, dok savesnije osobe uglavnom pišu o svojoj deci.

facebook1_3024477b

Evo još nekoliko veza između osobina ličnosti i Facebook objava pronađenih u istraživanju:

„Ekstroverti češće pišu o svojim društvenim aktivnostima i svakodnevnom životu, vodeći se mišljenjem da je Facebook sredstvo za komunikaciju i povezivanje sa drugima. Otvorenije osobe uglavnom pišu o intelektualnim temama, što je u skladu sa njihovim shvatanjem Facebook-a kao sredstva za širenje informacija.” (Maršal et al, 2015).

Do ovih zaljučaka došlo se na osnovu ispitivanja 555 korisnika Facebook-a. Dr Maršal nastavlja:

„Može se činiti iznenađujućim da Facebook objave zaravo reflektuju osobine ličnosti. Međutim, važno je razumeti zbog čega ljudi pišu o određenim temama na Facebook-u i zbog čega su njihove objave različito “nagrađene” lajkovima i komentarima. Osobe koje imaju više lajkova i komentara osećaju se socijalno prihvaćenijim na suprot onima koji nemaju nijedan, koji se osećaju izopštenim iz društva.”

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu „Ličnost i individualne razlike”.

Izvor: PsyBlog
Prevod i adaptacija: Katarina Mladenović

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.