Mentalno kontrastiranje: Pametna alternativa pozitivnom razmišljanju

Kategorija: Psihosaveti

dreams

Pre nekoliko meseci pročitala sam fascinantan članak Gabrijele Etingen, profesora psihologije sa univerziteta u Njujorku i Hamburgu. Članak se zove “Problem u vezi pozitivnog razmišljanja” i objavljen je u Njujork tajmsu, 26. oktobra 2014. godine.

Dr Etingen piše o negativnim stranama onoga što je poznato kao “snaga pozitivnog razmišljanja”. Istraživanja pokazuju da kada ljudi ograniče svoje misli na zamišljanje samo pozitivnog ishoda, oni prestaju da se trude da postignu taj ishod. Ona kaže:

“Pozitivno razmišljanje zavarava naš mozak, koji počinje da misli da smo već postigli taj cilj i smanjuje našu spremnost da se potrudimo.”

To je kao da pretpostavljamo da se možemo voziti na talasu pozitivnog razmišljanja sve do obale bez ulaganja ikakvog truda.

Nasuprot tome, kada kombinujemo pozitivno razmišljanje o željenom cilju sa realističnim pogledom na izazove i prepreke koje se mogu javiti, mnogo je veća šanasa da postgnemo taj cilj. Dr Etingen ovo kombinovanje naziva “mentalno kontrastiranje”.

Za primer cilja uzima gubljenje kilaže. Sudeći po njoj ako ograničinte svoje razmišljanje na zamišljanje sebe kao mršave, teže ćete to i postati, umesto da ste takođe obratili pažnju i na to šta se može javiti kao prepreka.

Ovo me je navelo na razmišljanje koje su to prepreke koje se mogu javiti kada želite da izgubite kilažu. U nastojanju da učitite da se osećate bolje, možda ćete bolne emocije, kao što je usamljenost, pokušati da prevaziđete hranom. Ako je ovo tačno, onda ima smisla da će kombinovanje pozitivnog razmišljanja o gubitku kilaže zajedno sa odlukom da ćete voditi računa o prejedanju kada se osećate usamljeno, biti pametan način da postignete svoj cilj.

Weight-loss-goals

Ja mentalno kontrastiranje vidim kao vrstu svesne prakse. Nameravate da obratite pažnju na svoju sklonost da previše jedete u teškim trenucima. Ova namera onda podstiče vašu potrebu da dodatno ojačate snagu volje kako biste se uzdržali od jedenja kao način da ublažite svoje emocije. Ne kažem da će biti lako, ali ako je dr Etingen u pravu, samo pozitivnim razmišljanjem nećete skinuti ni gram. S druge strane, pozitivno razmišljanje zajedno sa svesnošću i akcijom najbolji je način da promenite svoje ponašanje i postignete svoj cilj.

Evo primera kako sam ja mogla iskoristiti mentalno kontrastiranje. Prošle godine krenula sam na četvorodnevni odmor sa suprugom, sinom i njegovom porodicom na Dilon plažu u Kaliforniji. Bilo je to teških četiri dana za mene. Jedan od razloga zašto sam se toliko i psihički i emocionalno namučila bio je taj što sam na put krenula samo sa pozitivnim razmišljanjem: “Mogu ja to! To je samo četiri dana!”, “Ako samo budem razmišljala o tome koliko volim plažu, divno ću se provesti.” Kao posledica toga većinu dana provodila sam u krevetu i bila ogorčena i ozlojeđena time što sam hronično bolesna, iako to nije moja krivica i nije nešto što mogu kontrolisati.

Kada sam pročitala članak dr Etingen, shvatila sam da bih prošla mnogo bolje da sam koristila mentalno kontrastiranje umesto što sam razmišljala isključivo u pozitivnom smislu. Sa mentalnim kontrastiranjem, pored stvaranja pozitivnih slika sebe u kolibi sa porodicom, uzela bih u obzir i poteškoće i prepreke koje se mogu javiti kada krenem na putovanje iako sam hroničo bolesna. Takav pristup zvučao bi ovako:

“Zaista se radujem ovom putovanju, ali ne treba da zaboravim da čak i kad sam kod kuće, nisam u stanju da ceo dan provedem van kreveta. Pored toga, pripreme za put i skoro dva sata vožnje od mesta gde stanujem do vikendice, mogu me iscrpeti toliko da ću posle morati dosta da odmaram, iako to znači odvojenost od porodice i preskakanje odlaska na okean.”

Da sam angažovala mentalno kontrastiranje, bolje bih se pripremila za put – emocionalno i psihički. Na primer, uzimajući u obzir izazove i prepreke pre početka putovanja, verovatno bih odlučila da nekoliko dana pre puta više odmaram. Pošto nisam to učinila, nisam imala izbora nego da ostavim sve i odem da legnem i bila sam ogorčena zbog toga. Tada sam čak ubedila sebe da je čitav put bio greška. Da sam tada znala da balansiram svoje pozitivne misli sa realnom procenom svojih sposobnosti i ograničenja, te dremke bi jednostavno bile sastavni deo plana sve vreme.

overcoming-spiritual-obstacles

Shvatajući koliko bi put bio bolji da sam ga planirala koristeći mentalno kontrastiranje, odlučila sam da ga ubuduće upotrebljavam u svim situacijama. Na večeru za ovogodišnji Dan Zahvalnosti pozvali smo sina sa porodicom, brata mog muža, njegovu sestru i nekoliko prijatelja. Umesto da koristim samo pozitivno razmišljanje, zamišljajući savršeno okupljanje, ja sam kombinovala tu fantaziju sa realnim pogledom na teškoće koje se mogu javiti.

Pozitivna strana okupljanja bilo je to što se veoma radujem što ću videti sve. Ali sam takođe podsetila sebe da je malo verovatno da ću provesti ceo dan na nogama bez odmora. To mi je pomoglo da unapred isplaniram dan: Ustaću kada svi dođu, onda odmorim neko vreme, ustanem za večeru i nakon nje ponovo da odmaram.

Ovaj praktični plan, mi je doneo ravnotežu: Znala sam da ću uživati, ali sam takođe znala da ću propustiti deo zabave, zato što sam, ne svojom krivicom, hornično bolesna. Ovakav okvir misli mi je omogućio da se vratim u spavaću sobu i legnem bez ogorčenosti na svoj život i ovu priliku.

*                                               *                                               *

Poput budističke nirvane, mentalno kontrastiranje zasnovano je na znanju da je život mešavina pozitivnih i negativnih stvari. Korišćenjem mentalnog kontrastiranja, možemo stvari okrenuti u svoju korist – inspirisaćemo sebe pozitivnim mislima, ali ćemo takođe ostati svesni teškoća i prepreka koje se mogu javiti, tako da možemo najbolje isplanirati kako da postignemo svoj cilj. Nadam se da ćete pokušati.

Autor: Toni Bernhard J.D.
Izvor: Psychology Today
Prevod i adaptacija: Katarina Mladenović

 

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.