Poremećaj višestruke ličnosti ~ jedno telo, više duša

Kategorija: Psihonauka

masks

Jedan od najtežih poremećaja koji se može sresti u psihološkoj praksi jeste disocijativni poremećaj ličnosti, poznat i kao poremećaj višestruke ličnosti. Reč je, naime o postojanju različitih ličnosti (ili identiteta) kod jedne osobe od kojih svaka, kad je prisutna, može dominirati stavovima, ponašanjem i emocijama kao da druge ličnosti ne postoje.

I danas postoji velika teškoća u dijagnostikovanju ovog poremećaja. S obzirom na to, podatke o broju onih koji pate od ovog poremećaja ipak treba posmatrati uslovno. Sadašnji podaci govore da u Sjedinjenim Američkim Državama 25 000 do 250 000 osoba ima ovaj poremećaj, dok najnovija istraživanja daju podatak da 4% do 21% psihijatrijskih bolesnika ima ovaj poremećaj.

Prvi put se pominje u radu američkog psihijatra Mortona Prinsa. Njegova knjiga “Rascep ličnosti”, izdata 1905. godine, prvo je delo u kome se spominje ovaj poremećaj. Međutim, ovaj prikaz slučaja višestruke ličnosti posmatran je, od strane javnosti, samo kao senzacionalistički roman.

Više pažnje ovom poremećaju posvećeno je tek 50 godina nakon objavljivanja Prinsove knjige, 1957. godine. Psihijatri H. Tigpen i H. Čekli objavljuju članak “Tri lica jedne Eve”, koji ubrzo rasvetljuje misteriju ovog poremećaja. Njihov rad predstavljao je prikaz slučaja dvadesetpetogodišnje pacijentkinje sa tri ličnosti. Jednoj je dato ime Bela Eva (White Eve), drugoj je dato ime Crna Eva (Black Eve) dok se treća ličnost pojavila u toku terapije i ona je nazvana Džejn.

Bela Eva je bila tiha, mirna, dostojanstvena žena sa konvencionalnim shvatanjima i ponašanjem. Bila je potpuno posvećena svom detetu i poslu, nesvesna postojanja druge ličnosti. Crna Eva je, nasuprot njoj, bila raskalašna, sklona flertu i lakomislena. Treća ličnost pojavila se u toku terapije. Ona je bila zrelija od ostalih ličnosti. Autori su joj dali ime Džejn i smatraju da je ona rezultat terapije.

2

Ove tri ličnosti su bile potpuno različite a, ipak, fizički iste. Kada bi neko posmatrao Evu, video bi jednu osobu koja se različito ponaša u različitim situacijama. Međutim, ona se različito i osećala zavisno od toga koja je ličnost bila domintantna.

Otkrivanje ovog poremećaja je dosta teško. Osobe koje se jave psihijatru obično nisu svesne prisustva druge ličnosti. Javljaju se zbog nespecifičnih simptoma poput amnezije ili neobjašnjivih promena ponašanja koje primećuje njihova okolina. Dijagnostikovanje ovog poremećaja obično traje dugo, i po više godina. Autori se slažu da je potrebno najmanje šest godina kako bi se ovaj poremećaj otkrio.

Uzroci poremećaja

Uzroci nastanka ovog poremećaja nisu potpuno jasni. Međutim, podaci govore da je većina osoba koje imaju ovaj poremećaj pretrpela teško (obično seksualno) zlostavljanje u detinjstvu. Naime, ova traumatična iskustva mogu dovesti do toga da osoba mora odvojiti emocije straha i bola koje je osećala. Potreba za odvajanjem vodiće zatim do nesvesnog razdvajanja (disocijacije) različitih aspekata prve ličnosti, pri čemu će svaka od ličnosti pokazivati neku emociju: bes, seksualnost, adekvatnost koju prva ličnost nije imala snage da izrazi.

Tokom zlostavljanja, dete pokušava da se zaštiti od trauma disocirajući se od zastrašujućih postupaka, postajući tako druga osoba. Tako, disociranje postaje metoda samozaštite od emocionalnih pretnji.

Simptomi poremećaja

feeling-lostSimptomi koji prate ovaj poremećaj su krajnje nespecifični – poput glavobolje, gubitka orijentacije, amnezije i čestih promena raspoloženja. Ovo otežava postavljanje dijagnoze jer ovakva simptomatologija može biti indikator i nekog drugog poremećaja. Upravo zato, neophodno je posmatranje u dužem vremenskom periodu.

Osobe sa ovim poremećajem mogu ispoljavati tendenciju ka samo-proganjanju, a isto tako mogu sabotirati sami sebe. Na primer, osoba koja je inače savestan vozač, može, dok je druga ličnost dominantna, voziti brzo i nemarno. Interesantno je to, što višestruke ličnosti mogu pokazivati i različite fiziološke karakteristike poput dioptrije ili koeficijenta inteligencije.

Sam prelaz jedne ličnosti u drugu, tzv. switching, dešava se naglo i obično traje nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Okidač za promenu su obično stresne situacije. Tada ličnost koja postaje dominantna preuzima kontrolu nad osećanjima, mislima i ponašanjem.

Terapija poremećaja

Smatra se da je kod ovog poremećaja najdelotvornija psihoterapija. Farmakoterapija se može primenjivati, ali se ipak akcenat stavlja na psihoterapiju.

Cilj terapije je ujediniti odeljene delove ličnosti. Potrebno je dakle, ujediniti podeljene emocije na način koji će pomoći osobi da razume da stvarnih razloga za disocijaciju više nema, i da se emocije mogu izraziti kroz jednu ličnost bez uništenja i cepanja iste.

Reference:
 • Colin, A. R. (1997) Disociative identity disorder: diagnosis, clinical features and treatman of multiple personality. Hoboken, NJ, USA: Jonh Wiley & Sons Inc.
 • Golubović, G. (2009) Osnovi opšte psihopatologije. Niš: Unigraf.
 • Kaličanin, P. (1997) Psihijatrija: dijagnostičko-terapijski priručnik. Beograd: Tehnis.
 • Thigpen C.H., & Cleckey H. (1954) A case of multiple personality. Journal of Abnormaland Social Psychology, 49, 135-151.
Autor: Aleksandra Malenović

Comments

comments

19 Comments

 1. Leptiricaa kaže

  Meni je ovo jako poznato… Mada nisam tako “bolesna”, pronašla sam sebe u ovoj temi. I kod mene se često pojavljuje više ličnosti. U jednoj situaciji reagujem mirno, ponašam se kao “malo dete”, naivno, fino… Dok u toj istoj situaciji neki drugi put reagujem potpuno drugačije. Puknem, počnem da galamim, iznerviram se… Uzmimo u obzir da su te dve situacije potpuno nepovezane! Ne znam da li je ovo kod mene poremećaj o kome ste govorili, ali osećam prisustvo dve osobe. Jednom sam ovakva, drugi put onakva, bez obzira kog sam raspoloženja!… :/ Stvarno mi škodi.

  • Zdravo, Leptirice. Kod poremecaja visestruke licnosti dolazi do disocijacije svesti, sto znaci da jedna licnost nije svesna postojanja druge (trece, cetvrte) licnosti.

   Nase reakcije na odredjene situacije zavise od velikog broja faktora, a ako Vas Vase reakcije iznenadjuju ili Vas na bilo koji nacin ometaju, porazgovarajte sa psihologom/psihoterapeutom.

   Ina

   • MiLeNa kaže

    Zapravo jeste svesna. Osobe sa ovim poremećajem imaju zajedničku vezu sa sećanjima druge osobe u ovom slučaju ličnosti koja se nalazi u njihovoj psihičkoj dimenziji. Svesni su jedni druge. Ali je buđenje svake od ličnosti vrlo specifično. I vrlo je kompleksno da je neopisivo teško objasniti. Posebno ako neko ne pati od takvog poremećaja. Čak i same osobe koje doživljavaju ”Personality switch” u datom trenutku. Najbolje vam to može opisati osoba koja pati od takve vrste poremećaja. Imala sam prijatelja sa ovim poremećajem. Upoznala sam svaku ličnost pojedinačno. Bilo ih je 3. Rekao mi je kako funkcioniše i sve. Imao je čak i psihijatrijsku dijagnozu. Ali na kraju…nije se dobro završilo. Bar ne u njegovom slučaju.

  • Desilo mi se uvece kad sam pio da je.em sve po spisku nekom u da se ne sećam toga, pritom celog ostatka večeri se svega sećam, ovo ne bi ni?znao?da mi ljudi nisu rekli da sam im svašta rekao….

 2. Slavisa kaže

  Dali sam ja osoba sa vise likova u meni??/Cas sam normalan pa se prebacim na nesto drugo,menjam imena lazno se predstavljam ljudima??/

 3. milun kaže

  U ovom tekstu,prepoznao sam ponasanje mog prijatelja Esada ..u istim ili slicnim situacijama razlicito reaguje…cas se ponasa kao muskarac a cas kao zena…nekad na ne predvidjene situacije odreaguje zrelo i muski a nekad se raznezi i zaplace…da li je i to poremecaj licnosti?

 4. metanoia kaže

  Zdravo. napokon da naletim na temu koja je svježa. Naime, živim sa momkom već 3 godine i u te tri godine smo imali strašno mnogo problema, ali nismo se razdvojili…. U posljednjih par mjeseci mi postaje nepodnošljivo njegovo ponašanje, jer se odražava na mene i moju ličnost. U toku ove tri godine sam pronašla nekoliko njegovih lažnih profila na FB na kojima je kontaktirao sa prijateljicama, ali nikad nije priznao da je to on… Svi “dokazi” su na to upućivali, ali dok nisam saznala i šifru jednog od profila, nije priznao. Tek tada je priznao. I uvijek “prizna” samo do one granice do koje saznam. On je po prirodi (jednoj od njih, predpostavljam) smirena osoba i ima veliki prag tolerancije, ima samo najbolje namjere, pomaže svima, kome god treba – pa i kada ga iskorištavaju neki, on na to ne odreaguje, nikad.
  Pomaže prosjacima kad god može, jako je emotivan i slab na siromašne ljude.
  Kada sam krenula s njim, nikad ni s kim prije toga nisam osjetila takvu bliskoću i oslonac, ali sve se to kasnije okrenulo. Kada smo počeli živjeti zajedno, prvi problemi su nastali jer je imao jako čudan osnos prema prijateljicama. Meni je kao njegovoj djevojci zasmetao način na koji se obraća tim drugim djevojkama (jer je sve bilo sa pre pre previše pažnje i zanimanja za njih), pa sam ga zamolila da to ne radi jer će nam to donijeti nemire, htjela sam samo da malo to sve popusti. Nakon toga je počeo da pravi profile, i kada sam saznala za prvi profil, imali smo najžešću svađu do tada i tada sam prvi put vidjela njegovu drugu stranu. Udario me je i popljuvao. Sutradan je plakao i nije mogao da vjeruje šta je uradio. Nakon toga, svaki put kada sam dovela u pitanje moje (ne)povjerenje prema njemu, tj. pokušala saznati zašto to sve radi, zašto mi se kao bliskoj osobi ne obrati, jer ako ništa, moramo biti iskreni jedno prema drugom, on je svaki put odreagovo sve gore i gore. Opet me udario, pljuvao… U zadnje vrijeme, kada se dogodi da pobjesni na taj način, ja pokušam da izađem iz stana ali mi onda prijeti i ne da da izađem, a nakon nekoliko minuta me zna i istjerati iz stana kao najveći manijak, sa takvim izrazom lica. Jednostavno mi je teško pojmiti da jedna tako divna osoba može prerasti u tako agresivnu i bezosjecajnu osobu. Možda se pitate šta radim s njim još uvijek… zato što svaki put poslije svega se izvinjava, obećava, objašnjava da je to posljedica epilepsije itd… Inače, kad je bio dijete, izgubio je mlađeg brata i imam osjećaj da mu je trauma iz tog vremena bila ključna za podijeljenu ličnost. Pričao mi je kako je nakon njegove smrti, imao lutku i samo se s njom družio, oko dvije godine. Nije mi jasno zašto, ali tokom nekih razgovora sam imala osjećaj da mu je nametnut osjećaj krivice za bratovu smrt od strane roditelja, ali je negirao kada sam ga pitala. Također, u srednjoj školi mu je dijagnosticirana navodno neka vrsta epilepsije, ali otkad ga ja poznajem nije imao napade. On kaže da mu u tome pomaže kanabis kojeg skoro svakodnevno uzima, i sumnjam da može bez njega. Roditelji su ga poslali u vjersku školu u drugi grad, a navodno se u toj školi dogodila ta epilepsija, jer je bio prenatrpan mislima i problemima. Ne znam da li sam luda, ali nikad nisam čula za epilepsiju koja traje godinu dana, i onda odjednom nema je više. Također, kako sam malo više isčitavala teme o ovom poremećaju, sjetih se da sam jako mnogo puta ostala zaprepašćena jer je imao drugu verziju događaja, od one koja se dogodila. Neki dan, ne sjećam se tačno šta je bilo, prepričavali smo neki događaj, koji nije bio uopće za zaboravljanje, i ja ga ono upitam nešto iz tog događaja, čisto da mi potvrdi da je tako bilo, jer nisam bila baš 100% sigurna, i on nije znao šta da kaže, nekako je sve to zaobišao, a ja nisam ni skontala. Ne znam kome da se obratim jer zaista sam počela strašno ispaštati zbog toga svega, odražava se na moje psihičko i fizičko stanje.
  I njega mi je žao, hiljadu puta sam ponudila pomoć, rekla da ću biti tu samo da mi kaže šta je problem, ali ako on neće da mu se pomogne, šta ja tu mogu.
  Zanima me da li je moguće da je on svjestan da je podvojena ličnost (ukoliko npr.smatramo da jeste), i ako je svjestan, je li mogao izvježbati, istrenirati te ličnosti… Može li ih prebacivati kada on to želi??? I zanima me, kako mogu da mu pomognem? Kako uopće da otkrijem da li je to to, ima li neki test? Psihologu neće htjeti, to znam, jer sam ga davno jednom zvala da skupa idemo. Šta da radim??

  MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE! HVALA.

  • Zdravo Metanoia
   Procitao tvoje pismo, a i komentare ispod i ne mogu a da ne iskomentirisem iako to maltene i nikad ne radim
   Mislim da je isuvise brutalno osuditi neku licnost na bazi jednog pisma i to uzimati u obzir samo jednu stranu i da te savetujem da bezis ili ne ali mogu da ti kazem neke stvari koje sam ja razumeo od tvog izlaganja
   Kako prvo, epilepsija nije shizofrenia i napadi mogu da se desavaju svaki dan ali mogu i da se dese posle 5god, a moze i nikad. Tako da i nisi bas usla u problematiku kako sto keze pismo. U danasnje vreme sa dobru terapiju epilepsija je stvar koja se kontrolise i ne bi trebalo da je problem i da se obuzda
   Inace ja bih te licno savetovao da ides psihologu/psihijatru i oci u oci ispricas svoj/vas problem jer ipak mislim da za tvoji/vasi ljubavni problemi nije uzrok epilepsija, vec nesto drugo
   To bi bio moj savet i moji predlog iz mog ogranicenog ugla
   PoZdrav

  • Znam da je zastarela poruka i da je pitanje ne vezano za temu ali šta je on u horoskopu ?

   • Za onog ko pita za horoskop to je najverovatnije devica. Tu (naročito u prvoj dekadi) postoje neobični primeri kontraverznih ličnosti ( npr. Majkl Dzekson, Čarli Šin).

 5. Draga METANOIA! Bježi, bježi, bježi! On je bolesna i perfidna osoba i samo iskorištava tvoju dobrotu! Nemaš što raditi s njim i nema ti ga što biti žao!

 6. Meni se ujutru oko 11 sati javi problem.odjednom i u očima počne da se muti,počne da mi vrtoglavica pa odjednom ko da me neko proganja.trgnem xanax nakljukqm se vode pa bježi napolje. I tamo isti slučaj.srce lupa da iskoči ja.neznam gdje bi sa sobom sva mi odjeca smeta.vrućo mi pa hladno. Pa.opet u kuću pa opet napolje.neznam šta cu sa sobom kud cu najbolje da sam sama u tom trenu da.me niko ne vidi. Vode zderem.ne mogu se skoncentrisar ni sekund. Strašno je ljudi šta je sa mnom jel se to samo meni dešava.žao mi djecice da me gledaju tako pa.bežim napolje dok ne popusti al neznam ni koliko traje meni se čini kao vjecnost

 7. Pogledajte video (na engleskom) stvarne osobe koja se lecila od toga poremecaja kada ga je osvstila. Na njenom youtube kanalu ima vise korisnih video klipova o tome, pa koga zanima, neka prouci, korisno je.

 8. Samo mogu da kazem da je kontakt sa takvim ljudima, emotivna veza pogotovo nesto sto vrlo destruktivno utice na zdravu osobu, odnosno drugu stranu. Ukoliko osoba nije svesna problema, ne zeli da si pomogne, ne radi na tome da ga resava uz pomoc psihologa i partnera, stvar moze imati dalekosezne posledice po zdravu osobu. Niko i nista nije credno toga da sebe ugrozavamo. Partnerski odnosi trebaju biti medjusobna podrska i piverenje. No ljudi sa visetrukim poremecajem licnosti to ne mogu ili jako tesko uz mnogo zrtve i truda druge strane to mogu imati. Jednostavno takvim ljudima je potrebno mnogooooo vise nego drugima, potrebno je da ih neko mnogo voli i bude jak kao stena da to sve izdrzi. To je moje iskustvo.

 9. Moja devojka ima ovaj problem
  Ona ima 3 licnosti
  Jedna koja mrzi sve
  Druga neutralna
  Treca je ona koju sam ja stvorio od jedne druge licnosti
  Imala ih je 4…
  Ja ne znam sta da radim u problemu sam…
  Jednom mi je rekla toliko ruznih reci I gluposti I rekla je da zeli da se resi srca koje sam joj ja uzeo, I u sledecoj sekundi ona mi kaze ,,molim te pomozi mi ljubavi,,
  U sledecoj ponovo kaze da me mrzi
  Ja sam mislio da se samo igra sa mojim osecanjima… Ali ipak poceo sam da joj pricam da je volim I sta sve nisam,,, dok je ona pricala gluposti ja sam bio umiljat…
  I vratila se u normalu I pocela da place kao kisa I izvinjavala se…

  Da li je moguce ovo izleciti, ja sam veliki faktor u ovome,,, vise puta sam je vratio na onu licnost koju sam ja stvorio (umiljatu, dobru, kulturnu, iskrenu)
  Da li je moguce odrzati vezu ovako??
  Ja je mnogo volim, cak I previse ali iskreno postajem umoran I slab od ovoga…
  Ima li neko savet ??

 10. Pingback: Mehanizmi odbrane ličnosti | MISLIONICA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.