Da li aplikacije za zabavljanje štete našem mentalnom zdravlju

Kategorija: Psihonauka

Nova istraživanja pokazuju da aplikacije za pronalaženje partnera mogu na mnogo načina uticati na naše mentalno zdravlje.

Aplikacije za pronalaženje partnera postale su uobičajen način za započinjanje partnerskih odnosa. Najpoznatije su Tinder, Bumble, Hinge, Romeo… i one odgovaraju različitim preferencijama i ukusima ljudi. U osnovi su vrlo jednostavne. Korisnik može da kreira profil tako što postavi nekoliko svojih fotografija sa kratkim opisom sebe. Taj profil postaje dostupan svim ostalim korisnicima koji onda mogu da čekiraju da li im se profil dopada ili ne.

Kada dva korisnika čekiraju da im se profili međusobno dopadaju, mogu da počnu da komuniciraju putem poruka u okviru aplikacije. Popularne aplikacije poput Tindera sada broje preko 50 miliona aktivnih korisnika, a pojedini izveštaji navode da prosečan korisnik provodi i do 90 minuta koristeći ovakvu aplikaciju.

Ove aplikacije za pronalaženje partnera predstavljaju značajan nov društveni fenomen. Barovi namenjeni takozvanim ,,singleˮ osobama, ili društveni događaji namenjeni pronalaženju potencijalnih partnera, postali su stvar prošlosti. Stoga su ove aplikacije postale predmet istraživanja, a prema preliminarnim rezultatima, mogu izazvati brojne probleme.

Česta odbijanja

Neka istraživanja navode da aplikacije za pronalaženje partnera izlažu ljude brojnim odbijanjima. Jedna studija otkrila je da postoji nizak nivo prihvatanja, pogotovo za muškarce. Ova studija je takođe otkrila da u oko 50% slučajeva kada postoji međusobno dopadanje profila, jedna strana ne odgovara na poruke. Dakle, korisnici ovakvih aplikacija su konstantno ignorisani ili odbacivani.

Takođe, mnogi korisnici prijavljuju da su im prvi sastanci čudni, grubi i nezadovoljavajući. Jedno istraživanje navodi da u ovakvom svetu pronalaženja partnera ima puno demorališućih iskustava jer se često online persona značajno razlikuje od stvarne osobe.

Često iskustvo koje navode mnogi korisnici ovih aplikacija je takozvani ,,ghosting” ili nestajanje: iznenadni prekid veze u razvitku bez ikakvog upozorenja ili objašnjenja. Ovo može biti primer dehumanizacije i predstavljati iskustvo ugrožavanja mentalnog zdravlja.

Jednokratna upotreba ljudi

Ova negativna iskustva mogu dovesti do toga da korisnici sumnjaju u svoj izgled, veštine komuniciranja i, uopšteno, pouzdanost suprotnog pola. I zaista, studija sprovedena na Univerzitetu Severnog Teksasa otkrila je da korisnici aplikacija za pronalaženje partnera imaju manje samopouzdanja i generalno lošije psihološko blagostanje u odnosu na ne-korisnike. Ovo može biti u vezi sa učestalim i redovnim odbijanjima.

Aplikacije za pronalaženje partnera mogle bi doprineti razvoju kulture ,,jednokratne upotrebe čovekaˮ, a korisnici bi tako postali deo ,,društva za odbacivanjeˮ. Sve ovo može biti vođeno ,,tiranijom izboraˮ. Aplikacije za pronalaženje partnera imaju milione korisnika i korisnici mogu simultano kontaktirati sa mnogo drugih korisnika. Ovo može voditi površnoj širini umesto smislenoj dubini u odnosima.

Zapravo, preplavljenost izborima može dovesti do beskrajnog preispitivanja sebe u pogledu sopstvenih opcija u izboru partnera. Mnogi korisnici mogli bi konstantno sebi postavljati pitanje ,,Da li postoji neko bolji za mene nakon sledećeg klika?ˮ, što bi dalje vodilo u niz nezadovoljavajućih veza.

Anonimnost i obmane

U prošlosti, muškarci i žene su se upoznavali na poslu, zahvaljujući zajedničkim prijateljima ili na društvenim događanjima. Drugim rečima, njihovi odnosi bili su ukorenjeni u već postojećoj društvenoj klimi u kojoj je vladalo međusobno poverenje. Ovo je moglo sprečiti sumnjiva ponašanja tokom izlazaka jer bi ista naišla na osudu od strane zajednice.

Ovakva društvena klima, međutim, ne postoji u svetu aplikacija za nalaženje partnera. Naprotiv, korisnici pojedinih aplikacija se mogu sakrivati pod plaštom anonimnosti i prevare. Ovo može uključivati obmanu u pogledu ličnih karakteristika poput starosti i profesije, kao i neiskrenost u pogledu namera.

Iskustva obmane mogu negativno uticati na mentalno zdravlje vodeći u bolna osećanja, manje poverenja i više sumnje u sebe. Sve ovo u interakciji sa konstantnim odbijanjem, preplavljujućim izborima i prelaznim vezama, može doprineti smanjenom doživljaju psihološke dobrobiti.

Zaključak

Aplikacije za pronalaženje partnera mogu otvoriti vrata potpuno novog sveta ljudima koji traže prijatelje ili vezu. Mogu biti od posebne koristi ljudima koji su usamljeni ili introverti, kao i onima koji stalno putuju ili su novi u gradu.

No, ovakve aplikacije imaju svoju mračnu stranu i možda nisu najbolje rešenje za osetljive duše. Njima savetujemo da nastave da koriste aplikacije, ali pažljivo.

Autor: Dr Rob Vitli

Izvor: Psychology Today

Prevod i adaptacija: Jelena Milošević

Comments

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.